Slovenščina English Hrvatsko Italiano
DomovO NasApartmajiSlikeKontakt
Naslov_strani

Otok Pag je eden največjih Jadranskih otokov. Je peti največji otok s površino 284,5 kvadratnega kilometra. 270km sklenjene obale ga uvršča na prvo mesto na Jadranu, če gledamo dolžino obale. Obala je polna jam, zalivov, plaž in rtičev.
Največji zaliv (Paški zaliv) je obkrožen z 20km čudovitih kamnitih plaž. Pag je edinstven glede rastlinstva, saj so drevesa na otoku prava redkost. Pag je največje območje kamnitih tal v Jadranu, kjer raste majhna trava, nizke aromatične rastline itd. S temi rastlinami pa se hranijo otoške ovce in prav zaradi kamnitih tal in rastlinja, ki ga jedo ima dobro znani paški sir specifičen okus.

Pag

Gastronomija ponuja prvorazreden paški sir in jagnjetino; prav tako morske specialitete. Pag je mesto soli. Pomembnost soli je bil poglaviten vzrok za nastanek Paga v 15. stoletju, skladno z načrtom obzidanega mesta. Stara proizvodnja soli je še zmeraj prisotna na otoku. Proizvajali so jo z izsuševanjem morja v glinastih bazenih, ki se imenujejo soline. Soline niso samo zgodovinski ostanek iz preteklosti, ampak so tudi čudovit fotografski motiv.

Najbolj zanimivo kulturno in zgodovinsko središče na otoku ni le najstarejše mesto Pag. Kilometer južneje so ostanki naselbine (obzidje in cerkvica) pred današnjim Pagom, staro mesto Pag, ki mu je kralj Bela IV dodelil naziv kraljevina, 30. marca 1244. Leta 1443 se je začelo zidanje novega mesta po načrtih renesančnega arhitekta Juraja Dalmatinaca. Končali so ga 2. stoletji pozneje. Domnevno je stala cerkvica na osrednjem trgu. Ta cerkvica je dragocen kulturni in umetniški spomenik zaradi svoje notranjosti in zunanjosti. Mesto ima v izobilju izklesanih okvirjev od vrat pomembnih stavb, majhnih baročnih balkonov … In seveda ne smemo pozabiti na prekrasno Dukovo palačo. To dobro ohranjeno srednjeveško mesto, katerega center je kulturni spomenik. Celo danes opravlja funkcijo administrativnega, kulturnega in trgovskega središča.

Paški zaliv obkroža 20km kamnitih in peščenih plaž. Zimsko in poletni festivali ponujajo bogato kulturno ponudbo in razvedrilo. V tej suhi pokrajini se v nekem zalivu nahaja zdravilno blato, ki je testirano in zdravilno.

Ribiška vas Šimuni s kampom in marino v zalivu ima dober odnos do turizma. Kamp Šimuni je največji in najbolje opremljen kamp na otoku, dolg 4 kamnite plaže. Marina Šimuni leži severno od vasi Šimuni v zatočišču malega zalivčka.

Pag

Na otoku je veliko majhnih prečudovitih vasi, ki so svojo prihodnost posvetile turizmu zaradi pozicije ob morju in prečudovite narave. Otok Pag ponuja nenavadne oblike, divjo eksotiko, majhne oaze, pohodniške poti in plitve zalive. Za obisk vseh teh pokrajin si morate vzeti več dni. Pohajkovanje okrog severnega dela otoka je priporočeno predvsem poleti, ko vsak, ki ima vsaj malo pustolovske žilice, doživi nepozabno dogodivščino daleč od množic v svetu kamenja in morja.